| | | |  
VVA 75 jaar - jubileumboek Hoofdstuk 18

Bijzondere gebeurtenissen

Van de bestuurstafelWWW ARENDSKERKE.NL
Inhoudsopgave
1. Voorwoord Jan Loopik, voorzitter 10. Oud trainers
2. De eerste jaren van 's-Heer Arendskerke 11. Mijn jaren bij 's-Heer Arendskerke
3. Uit de oude doos 12. VVA, een echte Boerenclub
4. Van VV 's-Heer Hendrikskinderen naar
VV 's-Heer Arendskerke
13. VVA 75 jaar oud
5. Met z'n elven goed voor 211 doelpunten 14. Dames- en meisjesvoetbal
6. 60 jaar, waar is de tijd? 15. Zaalvoetbal in de jaren '90
7. 60 jaar lang voetbal op 's-H. Arendskerke 16. Accomodatie ZOEF
8. De voetbal in de jaren '70 17. Hoogtepunt: VVA naar de 2e klasse
9. De eerste jaren zaalvoetbal en
kersttoernooi
18. Zo ziet men 's-Heer Arendskerke

Zo ziet men 's-Heer Arendskerke

's-Heer Arendskerke

Als een filmregisseur ooit nog eens op zoek is naar een locatie voor een film over “De club van het dorp” dat is ’s Heer Arendskerke een van de mooiste locaties die er in Zeeland te vinden is. De gerenoveerde Kerktoren met het blinkende haantje uitkijkend over de sportvelden van de plaatselijke voetbalclub. Dat zie je niet veel.

De dorpsclub of de club van het dorp. Iets waar we ons bij NOAD zo graag mee profileren.Daar waar de jongens van het dorp spelen en als er gasten uit de regio willen aansluiten zijn ze welkom, echter zonder dat de beurs opengaat voor reiskosten. Maar het grootste gedeelte zijn de plaatselijke voetbalhelden. Idols? Nee dat zijn ze niet. Er wordt van hun verwacht dat ze de strijd leveren voor het dorp en als ze minder goed spelen krijgen ze dat te horen. Vaakin niet mis te verstane woorden. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg is het uitgangspunt in de durpen.

NOAD is als dorpsclub een stabiele 3e klasser. Als we een goede jeugdlichting hebben pieken we naar de 2e klasse. Onder Ko Stoutjesdijk deden we dat in de jaren ’80: 2 seizoenen lang, in de jaren ’90 onder Jan Verreijen deden we dat 3 seizoenen en nu in de jaren 2000 zijn we onder Peter van Poortvliet voor de derde keer in de NOAD historie aan een 2e klas avontuur bezig.

Dit is het 2e seizoen, met als meest reële optie een nacompetitie plaats voor lijfsbehoud.Door het resultaat van afgelopen zaterdag is NOAD in ieder geval rechtstreekse degradatie ontlopen. Dat het allemaal langer kan heeft Arendskerke in de afgelopen 10 seizoenen bewezen door 2e klasse te spelen en als dorpsclub hebben ze zelfs eenmaal gepiekt naar de 1e
klasse. Als voetballiefhebber heb ik de wedstrijdverslagen van de afgelopen jaren wel gevolgd en in de afgelopen twee seizoenen hebben we ze in competitieverband ontmoet.

Als je afgaat op die verslagen was dit Arendskerke een team dat was opgebouwd rond Frank en Marco Goedegebuure. Ze scoorden of gaven de voorzetten in vele gevallen. Voor
Frank en Marco komen de mensen naar het voetbalveld.

Voorop Pa Kees, zelf ook oud voetballer als een trotse vader langs de lijn. Ik kan de film nog zo terugdraaien van de loopactie vorig seizoen van Marco vanaf het middenveld de hele NOAD defensie omzeilend naar het doel van Kees Lozekoot met de goal. Zulke doelpunten kunnen alleen de beste spelers maken.

In de 10 jaren 2e klasse werd Arendskerke vele malen getipt als degradatiekandidaat en evenzo vele malen bleven ze er gewoon in met zelfs vorig jaar nog een nacompetitieplaats. Dat is een hele knappe prestatie geweest.

Door de blessures en tegenslagen is het uiteindelijk dit seizoen niet gelukt. Getuige de website van Arendskerke was het gisteren een zwarte dag voor de plaatselijke blauw witte club.

Zaterdag is de afsluiting: ’s Heer Arendskerke - NOAD 67. Een wedstrijd waarin NOAD een laatste poging zal doen om de moeilijke nacompetitie te ontlopen voor een mogelijk 3e seizoen in de 2e klasse en waarin Arendskerke er alles aan zal doen om de mooie 2e klas periode op een waardige manier af te sluiten.

Fluplanders ga mee naar deze wedstrijd om Uw club te steunen in deze pittige wedstrijd met de bijbehorende spanning aan het eind van de competitie.

NOAD wint van Arendskerke en blijft 2e klasser!
In een stevig duel heeft NOAD de broodnodige punten verzamelt in Arendskerke voor het behoudt van het 2e klasserschap. Arendskerke de ploeg die na een respectabel aantal 2e klas jaren terugzakt naar de 3e klasse deed niets cadeau en wilde in de laatste wedstrijd in deze 2e klas reeks nog iets aan het thuispubliek laten zien.

Maar NOAD liet zich niet van de wijs brengen, loerde op zijn kansen en won met 2-0. Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter v Veen was het nog even wachten op het laatste bericht uit Zevenbergen, waar NOAD voorzitter Adrie v Dijke de wedstrijd Seolto-Kapelle volgde.

Drie minuten na het einde van Arendskerke – NOAD kwam het definitieve signaal. Seolto-Kapelle 2 – 5. Op het veld in ’s Heer Arendskerke vierde de complete NOAD ploeg een
feestje. Voor NOAD moet er een wonder gebeuren memoreerde het verslag in de eendrachtbode een aantal weken geleden .

En aldus gebeurde. Een straaltje zon kwam op deze bewolkte dag tevoorschijn. Het haantje op de kerktoren van ’s Heer Arendskerke ging er van blinken, zag de feestende NOAD meute aan, en zag dat het goed was. Trainer Peter v Poortvliet had aan 6 spelers van het eerste elftal gevraagd om vooraf hun opstelling te maken.

IJverig schrijvend zaten de voetballers aan de bestuurstafel hun basiself in te vullen. Opvallend was dat en grote overeenstemming was en ondanks dat ze niet hadden kunnen trainen stonden in alle opstellingen: aanvoerder Arjan Moerland en spelmaker Iwan Geense in de beginopstelling. De “Frank en Marco” van NOAD kregen het vertrouwen
en uiteraard benutte van Poortvliet dit gegeven om aan de betreffende spelers voor te houden dit vertrouwen waar te maken.

Iwan Geense speelde met een speciaal kapje om zijn gebroken neus opgelopen in het duel tegen Groote Lindt te beschermen. NOAD voorzitter Adrie van Dijke had dit bij een bedrijf in Dinteloord op weten te sporen. De spelmaker had aan het begin van het seizoen in een uitgebreid verhaal in de EB neergezet dat dit NOAD vol gaat voor de 2e klasse. Zoiets moet niet alleen op papier gebeuren maar des te meer op de groene mat binnen de witte lijnen.

Met een gebroken neus ging de NOAD stylist de strijd vol aan. Woest werd hij nog toen een Arendskerke speler in een dood spelmoment in de 90e minuut de bal op zijn gezicht/masker wilde gooien. Maar end goed al goed. Iwan Geense pakte zijn verantwoording en liet zijn voetbalklasse gelden in deze laatste wedstrijd van het seizoen.
De wedstrijd.

Arendskerke ging er voor om nog een goede prestatie weg te zetten. De ploeg met de meeste dienstjaren in 2E wilde zijn sportieve plicht vervullen en zocht de aanval. Dat resulteerde in een behoorlijk aantal corners voor de blauw/witte ploeg. De hardwerkende
thuisploeg mistte echter precisie om tot een treffer te komen. Kees Lozekoot werd niet gedwongen om echte reddingen te verrichten, zoals een week eerder tegen GL wel het geval was.

In het laatste kwartier van de eerste helft kwam NOAD uit zijn schulp maar net als bij Arendskerke wist ook NOAD de keeper van Arendskerke: Wijbrand Boonstra niet in echt gevaar te brengen. Het venijn zal in het slot van de 1e helft. Was het eerst Corne de Frel die in een 1 op 1 situatie miste, pal daarop legde de NOAD spits de bal prima voor op Cenny van Splunter die al zijn gram in het schot legde en met een snoeihard schot de NOAD voorsprong aantekende. Op een belangrijk moment pal voor de thee kwam NOAD op 1-0 voor.

In de 2e helft kwam Marco Goedegebuure in de ploeg van Arendskerke en de spelmaker liet met zijn zuivere passes zien dat de thuisploeg zich absoluut nog niet gewonnen gaf. Vanaf de linkerkant kwam het gevaar en de NOAD defensie moest alles op alles zetten om dit gevaar zien te keren.

Het spel van de Fliplanders werd nerveuzer en de thuisploeg gooide er nog een schepje bovenop wat ook nog eens hun 4e gele kaart in deze wedstrijd opleverde. Maar NOAD was leep deze middag en profiteerde van de ruimte die het aanvallender Arendskerke weggaf. Cenny van Splunter kon inschuiven en gaf een voorzet op maat aan Corne de Frel die overtuigend de 2-0 achter Wijbrand Boonstra binnenschoot.

Met verdediger Walter de Kok in de forcing naar voren probeerde Arendskerke trainer Jack Wijnands de wedstrijd nog te kantelen. Maar NOAD beet zich vast in de wedstrijd en gaf geen noemenswaardige kansen meer weg. Aan de andere kant waren het Jasper v Dijke en Iwan Geense die wel kansrijk waren maar deze gekeerd zagen. De NOAD winst van 2-0 was na het laatste fluitsignaal een feit.

De groeten aan: Kees Goedegebure, de vader van Frank en Marco, speaker en persman van Arendskerke, voorzitter van de plaatselijk duivenclub en biljarter. Helemaal verweven in het sociale clubgebeuren in ’s Heer Arendskerke. Heel teleurgesteld over de degradatie van zijn ploeg. Maar na de teleurstelling komt de hoop Kees. Jullie A jeugd is kampioen geworden en clubs als de onze moeten het hebben van de jeugd. Prijs je gelukkig dat je
daarop verder kan bouwen en de enorme ervaring van Frank en Marco kan daar heel belangrijk in zijn. Van jou inzet voor je club en je passie voor het voetbal heb ik genoten.

(Bron: Dit stuk over Arendskerke is geschreven n.a.v. de laatste wedstrijd van het seizoen 2003/2004 waar NOAD'67 op bezoek kwam in Arendskerke. Het komt van de kant van NOAD en het is niet het complete verhaal. Alleen de gedeeltes die betrekking hebben om Arendskerke zijn hier geplaatst.)
Startpagina
Naar boven
Vorige
Volgende Mail de redactie